WHY? JUNK published


Svakoga dana sa svog kompjutera svi brišemo gomilu stvari, od e-maila do slika, nuspjelih radova, starih skenova... gomilu materijala koji nestaje u smeću. Dali zbog nostalgije ili zbog nekog drugog razloga - učinilo mi se zanimljivim da svoje smeće bacim na net-u.
Pozivam i Vas da objavite vaše smeće u komentarima. Other Peoples Garbage - Kažu ljudi smeće jednog je drugom ( nešto drugo ) - ne sjećam se više što :)

utorak, 15. svibnja 2012.

STOMAČNE TEGOBE


PROTIV PROLIVA(prvi recept)
Uzeti 4 ploda divljeg kestena i na rende istrugati samo spoljnu koru.Izjutra i uvece pre jela uzeti 1 kafenu kasicicu istrugane kore kestena sa casom vode.za 2-3 dana proliva vise nece biti.Ne upotrebljavati duze.
         
 (drugi recept)
Caj od lisca cikorije(vodopije) u 200gr vode staviti sitno seckano lisce(1 supenu kasiku) cikorije.Neka kljuca 2-3 min.Popiti bez secera pre jela.Leci proliv za 1 sat

ZA DOBRO VARENJE
5 min.pre obroka uzeti supenu kasiku vode, i dodati 2 kapi jabukovog sirceta.Drzati u ustima nekoliko sekundi pre gutanja cime se izvlaci pljuvacka koja je najvazniji sok za varenje.Slaba probava skroba izaziva gorusicu gasove i nadimanje stomaka,sve zbog slabe pljuvacke.Razblazena kiselina jabukovog sirceta pre obroka u stomaku,podstakne stomacne sokove za varenje daproticu brze i bolje stvarajuci time bolju probavu.Koristan je i caj od lanenog semena:U 2 case vode dodati 2 supene kasike lanenog semena,i kuvati dok se ne dobije(zele) dodati 1 kasicicu jabukovog sirceta i piti solju ovog caja na prazan stomak.Upotrebljavati svaki dan dok se ne dobije svakodnevno praznjenje creva.
 
KOD STOMACNIH TEGOBA
U casu topple vode potopiti krisku limuna i ostaviti da stoji 10 min.zatim popiti, ili isto to ali umesto vode koristiti toplu kamilicu.Ponavljati nekoliko puta u toku dana.

KOD PROBLEMA SA VARENJEM
15gr svezih listova limuna sa isto toliko listova timijana,20gr lista karfiola I 20 gr korena Celera potopiti u 300gr vode koja je tek prokljucala.Ostaviti da se ohladi filtrirati.Piti po casu mlake tecnosti pre obroka.Moze biti ponavljano nekoliko dana.                                    
KOD GASOVA U STOMAKU          
U solju topple vode nacediti sok pola limuna I odmah popiti.Moze biti ponovljeno do 3 puta dnevno.
           
KOD SLABOG APETITA
Pripremiti ekstrat(tinkturu)50gr limunove kore 8 dana drzati u 100gr 80%alkohola razblazenog sa ¼ case vode.5 kapi ovog ekstrata sa nekoliko kapi vode nakapati na kocku secera ili na kasicicu secera i pojesti.Moze se ponoviti 2 puta dnevno(tokom dana),Ovo je korisno i za poboljsano varenje.Ekstrat cuvati u dobro zatvorenoj staklenoj bocici,na tamnom mestu.                                        

CREVNI NAMETNICI
1kgr zargarepe oprati ostrugati i iscediti sok.Celu kolicinu soka popiti u sto kracem vremenu.Nakon 2 sata uzeti 1-2 ka
sike ricinusovog ulja za ciscenje.        

  ZA BOLJE VARENJE
Uzeti 100gr zrelih kupina,dobro ih oprati i staviti u 7dcl prokljucane vode.Nekoliko sati zatim procediti i zasladiti medom.Piti 5 dana svaki dan po 0,5 dcl.
                                                               
ZA JACANJE ZELUDCA I CREVA
Uberu se 15 mladih orascica dok je sredisnja mrezga mekana,iseku se sitno i stave u flasu od1/2 litre i naliju komovom rakijom.Flasa sa sadrzinom se izlozi suncu najmanje mesec dana i povremenoprotrese.Kada se pojave grcevi,gasovi ili pecenje u zeludcu uzima se po 1 supena kasika tincture.
     
 PROTIV GORUSICE
Umesto sode bikarbone popite ¼ litre soka od sirove sargarepe.Sargarepa neutralize zeludacnu kiselinu i brzo uspostavlja normalnu funkciju zeludca.
 

PROTIV ZATVORA
U slucaju zatvora treba piti caj od spanaca.U tu svrhu kuva se 5-10gr semena spanaca u 2dcl vode samo 2 min Ostaviti poklopljeno da se ohladi.Procediti pa piti hladno 3 puta dnevno posle jela.
               
ZA KATAR STOMAKA
Saka trave podubice prokuva se 1-2 min u pola litre vode,dobro se poklopi i hladi 20 min.To se pije na prazan stomak 3 puta dnevno.Sigurno leci cir i katar.
                                                                   
PROTIVSLUZAVOSTIZELUDCA
Ruzmarin je jedna od izvrsnih sredstava za odvajanje sluzi iz zeludca.Ako se redovno uzima kao cajni oparak ocistice zeludac od sluzi,poboljsati varenje i pojacati apetit.
     
PROTIV ZATVORA
1 litar belog vina,1 saka bosiljka potopiti saku bosiljka u litru vina i ostaviti da stoji 8sati.Posto se procedi doda se 100gr jestivog ulja I pije 3 puta dnevno po 1 soljica pre jela.
                                               
PROTIV GLISTA I TRULJENJE U CREVIMA                              
 Nekoliko dana za redom treba jesti 2-3 narendana korena sargarepe.

ZA SMETNJE SA VARENJEM I BOLJI RAD JETRE
Sveze samleveno heljdino brasno sipati u posoljeno vrelu vodu bez mesanja.Posle 20min skloniti sa vatre,tek tada dodati malo vode i dobro promesati.Jesti sa dodatkom mleka,jogurta,kiselog mleka,a po ukusu zaciniti lukom,persunom ili kimom.Umesto kiselog mleka moze se staviti paradajz sok.

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala za komentar :).