WHY? JUNK published


Svakoga dana sa svog kompjutera svi brišemo gomilu stvari, od e-maila do slika, nuspjelih radova, starih skenova... gomilu materijala koji nestaje u smeću. Dali zbog nostalgije ili zbog nekog drugog razloga - učinilo mi se zanimljivim da svoje smeće bacim na net-u.
Pozivam i Vas da objavite vaše smeće u komentarima. Other Peoples Garbage - Kažu ljudi smeće jednog je drugom ( nešto drugo ) - ne sjećam se više što :)

četvrtak, 3. svibnja 2012.

OBLIK PRIPREME LEKA

CAJ-NALJEV-OPARAK

Caj se dobija prelivanjem biljke kljucalom vodom;lisce,cvet,iseckan koren-popare se,ali se ne kuvaju ne ostavlja se da kljuca.Zatim se poklopi i ostavi 10-20min.da se kvasi,potom se ocedi i po zelji zasladi i takodje dodaje limun

.

MOCENJE ILI RASKISNJAVANJE(Maceracija)

Sastoji se u tome da se lekoviti biljni material potopi u vodu I tu ostaje od 1 do 48 casova ili duze.Posle ovoga dobija se tzv.biljno vino ili raso.



KUVANJE-ODVAR (Dekokcija)

Sastoji se u tome da se biljka neko odredjeno vreme kuva od 15 minuta do 1 sata,pri tome se mora voditi racuna o materijalu koji se upotrebljava,jer duzina vremena kuvanja zavisi od toga dali smo uzeli koren,koru ili lisce.



ALKOHOLATURA

Na ovaj nacin lek se izvlaci iz biljke pomocu alkohola(od 96,90,80 ili cak od 60 procenata),a u narodu ljutom rakijom ili vinjakom kada su oni slabi izvlakaci.Pri ovom nacinu treba znati da li se lek spravlja od sveze biljke ili od osusene.Ako se lek sprema od sveze imamo tzv Alkoholaturu toga leka tj.spiritusni rasol raskis a ako je lek dobijen iz suve i osusene biljke imamo TINKTURU tj lekovite kapi toga bilja..



SPREMANJE LEKA SVINOM

Koren list, ili cela biljka-kako gde stavlja se u vino,tu stavi da kisne najmanje 8-10dana.Zatim se to procedi i pijeprema uputstvu.Ova vina imaju veliku lekovitu moc.Kada neka biljka od koje zelimo dobiti caj,ima u sebi ulje(zejtina,esencije)kao npr ruzmarin,nana itd.onda je treba preliti kljucalom vodom iostaviti je da kisne15min.na toploti oko 80stepeni.samo da ne prokljuca.Jer ako prokljuca ili se kuva takva biljka izgubi veliki deo svojeg mirisnog sastojka.



LEK DREVNIH TIBETANACACudotvoran beli luk

Pomaze organizmu da se ocisti i oslobodi od stetnih materija,efikasno pomaze odlaganju masnih i krecnih naslaga,poboljsava metabolizam doprinosi da krvni sudovi budu elasticni, a to opet sprecava pojavu infarkta miokarda,stenokardiju ,sklerozu,paralizu,kao i stvaranje tumora.Ovaj cudotvoran lek se pravi tako sto se prvo ocisti350gr belog luka koji se onda sitno isecka i izgnjeci drvenom ili porculanskom kasikom u drvenoj posudi i to se zajedno sa 300gr 96 posto alkohola usipa u staklenu flasu.Posudu treba dobro zatvoriti i drzati na tamnom i hladnom mestu 10dana.Posle toga sve to treba procediti kroz gazu i nakon toga ostaviti jos2-3dana i poceti sa lecenjem.Po ranije utvrdjenoj semi nekoliko kapi se doda u casu hladnog mleka(50gr)I to treba popiti 15-20min.pre jela.Lecenje treba ponoviti posle 5 godina.

Dan Dorucak Rucak Vecera

1 1kap 2kapi 3kapi

2 4kapi 5kapi 6kapi

3 7kapi 8kapi 9kapi

4 10kapi 11kapi 12kapi

5 13kapi 14kapi 15kapi

6 15kapi 14kapi 13kapi

7 12kapi 11kapi 10kapi

8 9kapi 8kapi 7kapi

9 6kapi 5kapi 4kapi

10 3kapi 2kapi 1kapi

11 25kapi 25kapi 25kapi

Od preostale mase uzimati3puta dnevno pre jela na15-20min.po25kapi dok se potpuno ne potrosi.



LEK MONAHA MANASTIRA OSTROGOVO

Belog luka 200gr,alcohol 96% 140gr,bagremov med50gr,propolis10gr.Luk se samelje i prelije sa 100gr alkohola.Cuva se 20 dana na hladnom mestu.Sa ostatkom od 40gr alkohola preliti propolis i cuvati na hladnom mestu 20 dana.Procediti kroz gazu,izmesati ekstrat.Uzimati 3 puta dnevno na pola sata pre jela po 1 kafenu kasicicu.







Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala za komentar :).