WHY? JUNK published


Svakoga dana sa svog kompjutera svi brišemo gomilu stvari, od e-maila do slika, nuspjelih radova, starih skenova... gomilu materijala koji nestaje u smeću. Dali zbog nostalgije ili zbog nekog drugog razloga - učinilo mi se zanimljivim da svoje smeće bacim na net-u.
Pozivam i Vas da objavite vaše smeće u komentarima. Other Peoples Garbage - Kažu ljudi smeće jednog je drugom ( nešto drugo ) - ne sjećam se više što :)

utorak, 15. ožujka 2011.

Margarina in maslo

Evo nekih infomacija, mozda se ponesto i zna ali....


Margarin je izvorno stvoren radi tovljenja ćuraka. Kad je izazvao njihov pomor, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, želeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave da bi smislili – šta učiniti s tim proizvodom, kako bi vratili novac? Margarin je u to doba bio bela stvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i poceli prodavati ljudima kao zamenu za maslac-puter. Kako vam se to svidja?

Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu razlicite ukusne stvari.

ZNATE LI UOPSTE... Koje su razlike izmeðu margarina i maslaca-putera?

Procitajte do kraja ovaj tekst... Postaje vrlo zanimljivo!

I margarin i maslac-puter imaju približno istu kalorijsku vrednost.

Ali, konzumiranje margarina može povecati srcane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje maslaca-putera, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.


O maslacu-buteru

Maslac je nešto bogatiji zasicenim masnocama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).

Konzumiranje maslaca povecava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.

Maslac ima mnoge hranljive prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujuci tvarima koje su dodate u njega!

Maslac je mnogo ukusniji od margarina i može pojacati i poboljšati ukus druge hrane.

Maslac je deo prehrane stolecima, dok je margarin ušao u upotrebu pre nepunih 100 godina.


A sad, o margarinu...

Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.

Utrostrucuje smrtnost od oboljenja srcanih arterija.

Povecava ukupan holesterola i LDL (loši holesterol) te smanjuje HDL (dobar holesterol).

Povecava peterostruko smrtnost od raka.

Smanjuje kakvocu majcinog mleka.

Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.

Smanjuje proizvodnju insulina.

I sada ona najpogubnija cinjenica... I TO JE NAROCITO ZANIMLJIVO!

Margarine je tek JEDNU MOLEKULU udaljen od toga da bude PLASTIKA... I ima 27 sastojaka kao i BOJE!


Vec i ove cinjenice dovoljne su za izbegavanje margarina do kraja života, kao i sve ostalog što je hidrogenizovano (što znaci da je dodat vodonik, menjajuci time molekularnu strukturu doticne stvari...

Poslužite se i sami eksperimentom:

Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom mracnom mestu. Nakon nekoliko dana, primeticete nekoliko pojedinosti:

* ni jedna muva, pa cak ni one dosadne sitne vocne mušice, nece ni prici margarinu (to bi vam trebalo nešto reci...)

* margarin se nece pokvariti ni promeniti miris, a to je zato jer nema hranljive vrednosti. I ništa nece narasti na njemu: ni gljivice, ni bakterije... Cak ni oni sicušni mirkoorganizmi nece na margarinu naci podlogu na kojoj bi se udomili. A zašto? Zato jer je margarin gotovo plastika. Da li biste rastopili svoju plasticnu posudu i namazali je na svoju krišku hleba?


Pošaljite ovaj prilog svojim prijateljima i poznanicima (želite li ih pouciti...)

Jer, kineska poslovica kaže ovako:

Podeli li netko s tobom nešto vredno, pa imaš od toga dobitka,
tvoja je moralna obaveza podeliti to saznanje s drugima...


I dodajte mi maslac... MOLIM!

Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala za komentar :).