WHY? JUNK published


Svakoga dana sa svog kompjutera svi brišemo gomilu stvari, od e-maila do slika, nuspjelih radova, starih skenova... gomilu materijala koji nestaje u smeću. Dali zbog nostalgije ili zbog nekog drugog razloga - učinilo mi se zanimljivim da svoje smeće bacim na net-u.
Pozivam i Vas da objavite vaše smeće u komentarima. Other Peoples Garbage - Kažu ljudi smeće jednog je drugom ( nešto drugo ) - ne sjećam se više što :)

ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Tri kućne biljke dovoljne da spriječe glavobolju

Areca Palma,
Svekrvin jezik i
Đavolji bršljan
mogu učiniti čuda za zdravlje, posebice kad je riječ o glavoboljama i tegobama s disanjem.
Tri kućne biljke - Areca palma (Chrysalidocarpus lutescens), Sabljica ili Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) i Đavolji bršljan (Epipremnum aureum) - posebno su učinkovite u održavanju kućnog zraka svježim i čistim, objavila je u četvrtak međunarodna inicijativa Biljke za ljude (PfP) sa sjedištem u Dusseldorfu.
Areca palme, biljke visine do ramena koje potječu s Madagaskara, proizvode dovoljno kisika za jednu osobu. Svekrvin jezik pretvara ugljikov dioksid u kisik, posebice noću, i stoga je posebice koristan u spavaćim sobama. Đavolji bršljan filtrira formaldehid i ostale štetne organske sastojke iz zraka.
PfP navodi kako je bitno da se svim biljkama redovito čisti lišće od prašine jer bolje obavljaju svoj posao. Prema istraživanjima provedenima u hotelima i tvrtkama u čijim su uredima postavljene ove biljke, kod zaposlenika i gostiju prijavljeno je 52 posto manje iritacije očiju, 34 posto manje respiratornih problema i 24 posto manje glavobolja.

Iako živimo u divnoj zemlji čistog zraka, u našim domovima zrak može biti posve drugačije kvalitete. Naime, naši domovi mogu biti prepuni kemikalije koje ispuštaju svakodnevni proizvodi i predmeti. Stvari poput, plastike, gume, papira, platna i štošta drugo može sadržavati kemikalije poput benzena, formaldehida i trikloroetilena.
Ali bez brige, i toj problematici možemo doskočiti. Naravno priroda nam nudi rješenje! NASA je u suradnji sa Associated Landscape Contractors of America (ALCA) istražila koje to biljke najbolje djeluju kao prirodni pročiščivać zraka. Na temelju dostupnosti, jednostavnosti održavanja kao i učinkovitosti poboljšanja zraka evo top 6 pravih malih tvornica kvalitetnog zraka.
1. Bambus palma: Prema NASA-e, uklanja formaldahyde te djeluje kao prirodni ovlaživač zraka.
2. Sabljica ili Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata): savršeno upija dušikovih oksida i formaldahide.
3. Areca palma: Jedan od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka, tj. za opću čistoću zraka.
4. Klorofit (Zeleni ljiljan lat. Chlorophytum comosum): je vjerojatno jedna od kućnih biljaka koja se najlakše uzgaja i razmnožava. Raste gotovo posvuda i vrlo je dekorativna sa svojim zelenim ili zeleno – bijelo prošaranim, izduženim listovima. Ove biljke su prava mala unutarnja postrojenja za uklanjanje ugljičnog monoksida i drugih toksina ili nečistoća. Klorofit je jedna od tri biljke za koje NASA smatra da najbolje uklanja formaldahide iz zraka.
5. Ljiljan: Ova biljka se može nazvati pravi čistač. Često je stavljaju u kupaonice ili tamo gdje ima vlage, jer je poznato kako ona uklanjanje spore plijesni. Isto tako uklanja formaldahide i trikloroetilenom.
6. Gerberi: Ne samo da ovi prelijepi cvjetovi uklanjaju benzena iz zraka, oni su poznati kao biljke koje mogu poboljšati san upijajući ugljični dioksid i ispušatajući puno više kisika preko noći.

1 komentar:

Hvala za komentar :).