WHY? JUNK published


Svakoga dana sa svog kompjutera svi brišemo gomilu stvari, od e-maila do slika, nuspjelih radova, starih skenova... gomilu materijala koji nestaje u smeću. Dali zbog nostalgije ili zbog nekog drugog razloga - učinilo mi se zanimljivim da svoje smeće bacim na net-u.
Pozivam i Vas da objavite vaše smeće u komentarima. Other Peoples Garbage - Kažu ljudi smeće jednog je drugom ( nešto drugo ) - ne sjećam se više što :)

četvrtak, 23. veljače 2012.

Internacionalizacija


ŠTA JE TO: Internacionalizacija

March 23, 2009

Comments off

odgovor brazilskog ministra prosvete američkim studentima.
Severnoamerička štampa odbila da ga objavi!?

Za vreme debate na jednom američkom univerzitetu, brazilskog ministra prosvete Cristovama Buarquea, pitali su studenti šta misli o internacinalizaciji Amazonije. Američki student je postavio svoje pitanje uz primedbu da očekuje odgovor humaniste a ne Brazilca.
Evo šta je odgovorio G. Cristovam Buarque:

-"Naravno, kao Brazilac se jednostavno protivim internacionalizaciji Amazonije. Kolika god bila nebriga naših vlada za to bogatstvo, ono je naše".

Kao humanista, svestan opasnosti koja preti degradiranju okoline u Amazoniji, mogao bih zamisliti da Amazonija bude internacionalizovana, kao uostalom i sve drugo važno za čovečanstvo. Ako bismo, u ime humanističke etike, trebali interncionalizovati Amazoniju, onda bismo trebali interncionalizovati i naftne rezerve celog sveta. Nafta je isto toliko važna za budućnost čovečanstva koliko i Amazonija. Ali uprkos tome, gospodari naftnih rezervi osećaju da imaju pravo povećavati ili snižavati njenu cenu ili proizvodnju.

Isto tako bi trebalo internacionalizovati finansijski kapital bogatih zemalja. Ako je Amazonija rezerva za celo čovečanstvo, nju ne sme spaljivati voljom jednog vlasnika ili jedne zemlje. Spaljivati Amazoniju je isto tako ozbiljno kao i nezaposlenost koju su izazvali špekulanti globalne ekonomije. Ne smemo pustiti da samovolja špekulanata upropasti finansijske rezerve celih zemalja.
Pre internacionalizacije Amazonije želeo bih biti svedok internacionalizacije svih muzeja sveta. Louvre ne treba pripadati samo Francuskoj. Svaki muzej na svetu je čuvar najlepših dela ljudskog genija. Ne smemo ostaviti da tim kulturnim bogatstvom, isto kao ni sa prirodnim bogatstvom Amazonije, manipuliše ili ga uništi jedan vlasnik ili jedna zemlja. Pre izvesnog vremena je jedan japanski milioner odlučio da sa sobom sahrani sliku velikog majstora. Pre nego se to dogodi, trebalo bi internacionalizirati tu sliku!
Dok se odvija naš susret, Ujedinjene nacije organizuju "Forum Milenijuma", ali neki predsednici država su imali poteškoća da stignu na Forum, zbog problema na granici Sjedinjenih Država. Mislim dakle da bi New York, sedište Ujedinjenih nacija, trebalo internacionalizovati.
Makar bi Manhatan trebao pripadati celom čovečanstvu. Kao uostalom i Pariz, Venecija, Rim, London, Rio de Janeiro, Brazilija, svaki grad sa svojom posebnom lepotom i svojom istorijom bi trebao pripadati celom svetu.
Ako Sjedinjene države hoće internacionalizovati Amazoniju zbog toga što je opasno ostaviti je u rukama Brazilaca, hajde da onda internacionalizujemo i nuklearni arsenal Sjedinjenih država. Jer su SAD u stanju poslužiti se njime što bi izazvalo razaranja daleko obimnija od požara u Amazoniji koji su za žaljenje.
U toku rasprava između američkih predsedničkih kandidata, oni su zastupali internacionalizaciju šumskih rezervi sveta s tim da se za uzvrat izbrišu dugovi siromašnih zemalja.
Počnimo dakle s tim da upotrebimo iznos tog duga da osiguramo svoj deci sveta da se hrane i da idu u školu. Internacionalizujmo decu, i postupajmo prema njima, gde god se rodila, kao prema bogatstvu koje zaslužuje pažnju celog sveta. Daleko više od Amazonije.
Kad svi rukovodioci sveta budu postupali sa siromašnom decom kao sa Ljudskom baštinom, neće ih pustiti da rade umesto da idu u školu, niti da umiru, kad bi trebala živeti.
Kao humanista, pristajem zastupati ideju internacionalizacije Sveta. Ali dok mene Svet smatra Brazilcem, boriću se da Amazonija ostane naša. I samo naša!!!

Ovaj tekst nije objavljen: pomozite da i drugi saznaju za njega !!!

srijeda, 22. veljače 2012.

Da li ste znali...?

- Prije 4.000 g. u Babilonu je bio običaj da otac mlade opija zeta mjesec dana poslije svadbe.
Piće je bilo vrsta piva dobivenog od meda...Otuda potiče izraz "medeni mjesec'' ili na engleskom "honeymoon''...

- Da li znate otkuda ime piću 7UP?
Broj sedam u imenu znači 7 unci dok UP[fel] upućuje na pjenušavost...

- Sove su jedine ptice koje vide plavu boju.

- Civilizirani svijet, od proteklih 3.500 godina povijesti, samo 230 godina je imao mir..!!?

- Najveće drvo na Zemlji ,,Sherman'' - drvo koje se nalazi u Nacionalnom parku sekvoja u SAD.
Visina mu je 91m, a najveći promjer mu je 12 m.

- Kikiriki se koristi prilikom pravljenja dinamita...!!?

- Zemljine tektonske ploče kreću se istom brzinom kojom raste ljudski nokat.

- Na Zemlji je svaki dan duži za 0,00000002 sec. od
prethodnog uslijed usporavanja Zemljine brzine..!!?

- Gepard je jedina životinja iz reda mačaka koja ne može uvući svoje kandže.

- Na jeziku sanskrit (jezik najstarije indijske književnosti) RATA znači želja za većim brojem krava.


- Kameleon ima jezik čija je dužina veća od polovine dužine tijela.

- Ketchup potječe iz Kine.

- Leonardo da Vinci bio je poznat i po savijanju željeza golim rukama.

- Pčele i kornjače su nagluhe.

- Nula je jedini broj koji se ne prikazuje rimskim brojem.

- Štakori mogu živjeti duže bez vode nego deve..!!?

- U šahu izraz "šah-mat'' na perzijskom jeziku znači "kralj je mrtav''

- Unutar tijela bol se širi brzinom od 110 m/s.

- Katastrofu Titanika preživjela su i dva psa...

- Tiranosaurusu Reksu je najbliži srodnik je pile.

- Najveća svjetska tvrtka je indijska željeznica. Ima više od milijun zaposlenih.

- Nilski konj ima kožu debelu oko 6,5 cm i štiti ga čak i od metka.
Može narasti i preko 3 m, težiti do 4 tone, ali može i trčati brže od čovjeka.

- Albert Einstein je progovorio u 6. godini..!!?

- Znak "&" je nekada bio znak engleske ABC.

- Američki astronauti moraju biti niži od 180 cm.

- Najduži crijevni parazit koji je pronađen u čovjeku bio je dugačak 33 m.

- Prvi E-mail preko Interneta poslan je 1972. godine.

- Ljudska dlaka može izdrzati težinu do 3 kg.

- Škare je izumio Leonardo da Vinci..!!?

- Samo dvije životinje nemaju potrebu okrenuti glavu da bi vidjele iza svojih leđa, zec i papagaj.

- 1991. g. po Gallupovom istraživanju 49% Amerikanaca nije znalo da se bijeli kruh pravi od žita...!!?

- Čovjeku više škodi nespavanje nego neuzimanje hrane. Kritično je 10 dana bez sna dok bez jela može živjeti nekoliko tjedana..!!?

- Krava se može napiti ako se hrani jabukama...

- Himna Grčke ima 158 strofa. Ne postoji Grk koji zna napamet sve strofe.

- Prilikom umiranja čovjek prvo gubi vid, zatim čulo okusa pa mirisa i dodira, a na kraju gubi sluh...

- Hitler i Napoleon su imali po jedan testis.

- Kanada je jedina država koja je organizirala Olimpijadu, a da pri tome nije osvojila ni jednu medalju..!!?

- Leonardo da Vinci je bio u stanju da istovremeno jednom rukom piše, a drugom crta.

ŠPAROGE – JE LI TKO ZNAO?



ŠPAROGE – JE LI TKO ZNAO?

„Moja mama uzima 4 jušne žlice od cijelih konzerviranih šparoga ujutro i kasnije kroz dan. To čini nešto više od mjesec dana. Mama je na kemoterapiji zbog III stupnja raka pluća u području pleuralne šupljine, broj markera za rak je u proteklom tjednu palo s 386 na 125. Njen ju je onkolog za sljedeću kontrolu naručio tek za tri mjeseca (do sada je to činio češće). “

ČLANAK!

Pred nekoliko godina upoznao sam osobu, koja je tražila šparoge (u nastavku teksta ŠP) za prijatelja koji je imao rak. Dala mi je fotokopiju članka naslovljenog „Šparoge za rak“ objavljenog u Cancer News Journalu u prosincu 1979.

Sadržaj ću proslijediti, kao što je meni proslijeđen. Ja sam biokemičar, specijalist na području zdravstvenih dijeta već 50 godina.

Pred nekoliko godina čitao sam o otkriću Richarda R. Vensala, DDS da ŠP možda liječe rak. Uspostavio sam vezu s njim i počeo radi na tom projektu, nakupio sam brojne pozitivne zdravstvene slučajeve, od kojih neke navodim ovdje:

- Slučaj 1: Muškarac, sa skoro beznadnim slučajem raka limfnih čvorova bio je potpuno nepokretan. U roku jedne godine od početka terapije sa ŠP njegovi liječnici više nisu mogli otkriti nikakve tragove raka pa je muškarac opet potpuno aktivan.

- Slučaj 2: Uspješan 68-godišnji poslovni čovjek, koji je imao raka na mjehuru, liječio se 16 godina. Nakon godina medicinske terapije, uključujući zračenja, započeo je sa ŠP terapijom. U roku tri mjeseca pregledi su pokazali da je njegov rak na mjehuru nestao, a bubrezi su normalni.

- Slučaj 3: Muškarac koji je imao rak na plućima: 5. ožujka 1971. Bio je operacijskom stolu kad je utvrđeno da je njegov rak toliko raširen, da ga se nije moglo ukloniti kirurškim putem. Kirurg ga je sašio i njegov je slučaj proglasio beznadnim. 5. travnja je muškarac čuo za terapiju ŠP i odmah je započeo terapiju. U kolovozu je rendgenski snimak pokazao da je rak nestao.

- Slučaj 4: Žena koja se godinama borila s rakom kože. S vremenom se razvilo nekoliko dodatnih žarišta te je njezin liječnik ocijenio da je bolest napredovala. Nakon tri mjeseca terapije sa ŠP ustanovio je da se situacija uvelike poboljšala te da je koža opet u redu. Ista pacijentica je potvrdila da je izliječila i bolesne bubrege s čijom se bolešću borila od 1949. godine. Bubrežne kamence je operirala već 10 puta te je čak i invalidninu dobila zbog dijagnoze da je njena bolest neizlječiva. Ozdravljenje pripisuje terapiji sa ŠP.

Sam nisam bio iznenađen niti rezultatima iz knjige „Elementarna medicina“, koju je 1854. godine napisao profesor s Pensilvanijskog univerziteta, gdje se navodi da su šparoge bile upotrijebljene kao narodni lijek protiv bubrežnih kamenaca. Naveo je čak i ispitivanja o sposobnosti ŠP da „rastope“ bubrežne kamence koji su bili provedeni još 1793. godine. Pogledaj godinu!!!!!!

Predstavio bih i druge slučajeve, ali službeno medicinsko okruženje otežava dobivanje zdravstvenih dosjea, zato apeliram na čitatelje, da budu posrednici tih dobrih vijesti i dalje, da dobijemo što veći broj potvrda ozdravljenja, kako bismo medicinske skeptike uvjerili u djelovanje tog nevjerojatno jednostavnog i prirodnog lijeka.

Šparoge prije upotrebe treba skuhati pa su konzervirane šparoge upotrebljive isto kao i svježe. Kuhane ŠP mikserom izmiješajte u pire pa ga stavite u hladnjak. Bolesniku dajte 4 pune jušne žlice pirea 2 puta na dan – ujutro i navečer. Pire se može razvodniti i piti kao topao ili hladan napitak. Ta je terapija zasnovana na temelju dosadašnjih iskustava pa se lako može, ovisno od slučaja do slučaja, doza povećati i prilagoditi po potrebi, štetiti ne može. Prvi znakovi poboljšanja se obično pokažu nakon 2-4 tjedna primjene terapije.

Kao biokemičar, vjerujem u staru izreku „Bolje spriječiti nego liječiti.“ pa po toj logici sa ženom pijem napitak od ŠP za vrijeme obroka. Po 2 žlice pirea razrijedimo s vodom i pijemo uz zajutrak i večeru – ja vruće, a žena hladno… Već godinama kontroliramo krv. Zadnji pregled krvi kod specijaliste za zdrave prehrambene navike pokazao je poboljšanje svih pregledanih elemenata. Takav rezultat pripisujem ŠP terapiji.

Kao biokemičar sam napravio opsežno istraživanje o svim aspektima raka i svim propisanim terapija. Kao rezultat ovog istraživanja, uvjeren sam da je ŠP teorija utemeljena u najnovijim teorijama o raku.

Šparoge sadrže lijepu količinu proteina zvanih histon, za koje se vjeruje da su aktivni u procesu rasta stanica. Iz tog razloga, vjerujem da se može reći da šparoge sadrže supstancu, koju ja nazivam normalizatorom rasta stanica, što ima za posljedicu njihovo djelovanje na rak. Bez obzira na teoriju, upotreba ŠP koju mi preporučujemo je bezopasna. Nitko, niti državne zdravstvene vlasti, vam ne mogu zabraniti da je koristite, a napraviti vam mogu samo dobro.

Američki Nacionalni Institut za Rak je potvrdio, da je ŠP najviša na ljestvici testirane hrane po količini glutationa, koji se smatra jednim od najjačih ANTIKANCEROGENA I ANTIOKSIDANSA.



Molim, proslijedite ovaj članak svima u vašem adresaru, čime ćete nagraditi moj trud pri prevođenju.



NAJNESEBIČNIJU RADNJU KOJU NETKO MOŽE UČINITI, JE DA SVE DOBRO PROSLJEĐUJE DALJE , ČAK I ONIMA KOJI MOŽDA TO NE ZASLUŽUJU.